Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6

...
 Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6
Коментари Харесай

Операция „Златната сфера“: Какво знаем за коронацията на Чарлз III?

 

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май, събота, в Уестминстърското абатство в Лондон. По време на церемонията кралят ще бъде коронясан дружно с Камила, кралицата консорт. Ето какво знаем за проектите, наречени с кодовото име Операция " Златната сфера ".

Какво съставлява коронацията?

Коронацията е както символичната религиозна гала, по време на която се коронясва даден държател, по този начин и физическият акт на слагане на короната на главата на монарха. Тя официализира ролята на монарха като глава на Англиканската черква и отбелязва предаването на неговата купа и пълномощия.

В реалност обаче не е належащо монархът да бъде коронясан, с цел да стане крал.

Едуард VIII ръководи без коронация, а Чарлз автоматизирано става крал сега, в който кралица Елизабет II умира.

Снимка: EPA

Ще има ли почивен ден?

В понеделник, 8 май, в Обединеното кралство ще има спомагателен почивен ден. Бъкингамският замък разгласи разнообразни събития за уикенда, в това число концерт в замъка Уиндзор в неделя, 7 май, с присъединяване на Кейти Пери, Take That и Лайнъл Ричи.

Пъбовете, клубовете и питейните заведения в Англия и Уелс ще могат да останат отворени за спомагателни два часа в петък и събота.

Хората са поканени също по този начин да провеждат улични празненства и да вземат участие в доброволчески планове в локалната общественост в границите на самодейността „ Голямата помощ “.

Това разкри поканата за коронацията

Кой ще отиде на коронацията?

Коронацията е държавно събитие, което значи, че държавното управление управлява листата с гостите. Освен кралското семейство, измежду поканените ще бъдат министър-председателят, представители на Народното събрание, държавни глави и други кралски особи от целия свят.

Все още не е ясно дали ще има роля в церемонията

Херцогът на Съсекс удостовери, че ще дойде от Съединени американски щати за коронацията, само че брачната половинка му, херцогинята на Съсекс, няма да участва. Събитието ще бъде първият път, в който принц Хари ще се види обществено с кралското семейство след публикуването на спорните му записки през януари.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Датата на коронацията е и четвъртият рожден ден на сина на двойката - принц Арчи, който ще остане в Съединени американски щати с майка си.

Херцогинята на Йорк също няма да участва, откакто източници потвърдиха, че тя не е била поканена на церемонията. Очаква се херцогът на Йорк - принц Андрю, който беше женен за херцогинята до развода им през 1996 година, да отиде.

Този продукт на фабриката е вторият най-бързо пласиран на пазара за последните 30 години

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън няма да участва на събитието, само че първата дама - Джил Байдън, ще отиде от негово име.

Освен това 850 представители на общността са поканени на церемонията като самопризнание за техния принос към благотворителността.

Какво се случва по време на коронация?

В продължение на повече от 1000 години коронациите са останали съвсем непроменени. Британската гала е единственото непокътнато събитие от този вид в Европа. Въпреки това тя евентуално ще бъде по-кратка и по-малка по мащаб от коронацията на кралица Елизабет II през 1953 година

Очаква се също по този начин процесията да бъде по-скромна. Тази на кралица Елизабет е имала 16 000 участници и е лишило 45 минути, с цел да премине през всяка точка по 7-километровия маршрут.

Хората ще могат да покажат по какъв начин честват в особено цифрова карта

Този път кралят и кралицата консорт ще пътуват до Уестминстърското абатство в относително съвременна карета, теглена от коне, която има електрически прозорци и климатик. Те ще пътуват в държавната карета Diamond Jubilee, употребена за първи път през 2014 година След коронацията двойката ще се върне в двореца в 260-годишна колесница, употребена при всяка коронация от 1831 година насам.

Повече от 6000 членове на въоръжените сили ще вземат присъединяване, което я прави най-голямата военна гала от 70 години насам. Военнослужещи от цялото Обединено кралство и Британската общественост ще се включат в шествията в Лондон.

Хиляди ветерани също са поканени да следят коронацията от специфична наблюдателна платформа.

То ще се състои на 6 май и сходно не е имало от 70 година

Какво се случва по време на службата в Уестминстърското абатство?

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР